joi, 28 noiembrie 2013

Interviu cu Elmas - a doua parte

Azi continuăm interviul...


6. Care au fost reacțiile pe care le-ai observat în rândul bărbaților legate de dansul din buric?
 
Vreau în primul rând să corectez termenul de dans din buric. Ceea ce practic eu este numit dans oriental, deoarece își are rădăcinile în dansul folcloric egiptean și are la bază principii profunde, care țin de latura spirituală a unei dansatoare. Dacă privim acest dans strict fizic, mișcările sale tipice sunt mișcări de izolare ale diferitelor părți ale corpului (șold, abdomen, torace, cap, umeri, brațe), deci chiar și aici ar fi incorect să îl numim doar “dans din buric”, mai degrabă ar fi “un dans din șolduri”. Ceea ce se promovează în mass-media (în special la televizor), pe internet, la evenimente private (nunți, botezuri, onomastice, petrecerea burlacilor) este cu adevărat ceea ce aș denumi “dans din buric”, un dans superficial, având ca scop provocarea bărbaților, exprimarea sexualității și într-o anumită măsură a vulgarității, atragerea atenției cu scopul de a primi bacșiș, deoarece este practicat de pseudodansatoare care nu dispun nici de tehnica de bază a acestui dans, nici de autentica trăire pe care ar trebui să o transmită. Nu îmi place să judec oamenii, însă consider că dansatoarele care practică dansul oriental în acest mod nu arată respect nici pentru acest dans, care semnifică mai mult decât o manifestare comercială de înveselire și amuzament a bărbaților, nici pentru ele însele sau pentru corpul lor.

Reacțiile bărbaților sunt diverse. Contează enorm atitudinea dansatoarei și comunicarea ei cu publicul. Cu toată sinceritatea pot spune că la evenimentele private la care particip încerc să comunic cât mai mult cu publicul feminin, astfel încât publicul masculin se poate simți chiar neglijat. Majoritatea bărbaților, contrar așteptărilor, stau pe scaun și privesc. Am văzut deseori și în mod neașteptat priviri admirative din partea lor, care mi-au dat o profundă satisfacție interioară, deoarece astfel am considerat că mi-am atins scopul. Există însă destui bărbați, care, în ciuda străduințelor dansatoarei de a exprima un act artistic, nu pot pătrunde altă lume decât cea proprie, văd doar ceea ce vor să vadă și încearcă să provoace. Aici intervine atitudinea dansatoarei, care poate să întrețină ceea ce ei au început, sau să pună punct situației. Este o situație delicată, însă o dansatoare profesionistă, elegantă și cu bun simț va ști întotdeauna cum să o controleze, ba chiar va fi admirată de restul publicului pentru atitudinea sa.

7. Care ar fi sfatul pe care l-ai da femeilor care isi doresc sa se iubeasca mai mult, insa nu au suficienta incredere in ele si in corpul lor?

Sfatul meu este să nu se lase pradă rigorilor unei societăți care le împovărează cu responsabilități, să facă tot ce le stă în putere pentru a se elibera de energiile negative, de frustrările cu care se încarcă constant, fie prin artă, dans, sau orice altă activitate creativă. Femeile din ziua de astăzi ar trebui să se concentreze asupra propriilor gânduri, sentimente, să își accepte corpul și să încerce să exploreze cu acesta senzații noi, eliberatoare, prin mișcare, prin dans, ba chiar să ajungă cu corpul lor la limite și să continue să încerce să depășească aceste limite și, nu în ultimul rând, să celebreze cu multă bucurie fiecare moment al vieții lor.
  
8. Există în România evenimente de dans oriental la care poate participa publicul larg?

Din fericire, există, și sunt evenimente ce au intrat de curând în această lume a iubitorilor culturii și dansului oriental. Chiar eu, ca vicepreședintă a Asociației pentru Dezvoltarea Dansului Oriental, organizez începând de anul acesta Festivalul Oriental Dream București. Festivalul va fi la a patra ediție în 2014 și îl are ca invitat anual pe maestrul Wael Mansour, dansator, coregraf și interpret al folclorului egiptean. Edițiile anterioare ale Festivalului au fost de un real succes pentru mica comunitate locală de iubitori și admiratori ai dansului din Orientul Mijlociu, ceea ne-a motivat și determinat să îl transformăm într-un eveniment anual. Festivalul constă în workshopuri, un spectacol de gală, o competiție de dans, bazar și durează 3 zile. Spectacolul este unul complex, momentele de dans cele mai iubite fiind cele ale invitatului Wael Mansour (dans cu bastoane, Tannoura, Mewashah și dans Nubian). Alături de el au performat pe scenă dansatoare renumite din România cu dansuri tradiționale folclorice și specific egiptene (Baladi, Saidi, Khaleegy), momente de dans clasic (Raqs Sharki), dans oriental cu percuție live, dans cu accesorii (aripi, voal, bastoane, evantaie, fan veils), drum solo, tabla solo, precum și influențe de tango oriental, bolero oriental, dans indian și tribal fusion. Spectacolul este adresat publicului larg, iubitor de muzică, cultură și dans oriental. În fiecare an au fost multe surprize ce au încântat publicul. Puteți afla mai multe detalii despre Festivalul Oriental Dream pe pagina de FB a festivalului www.facebook.com/FestivalulOrientalDreamBucuresti  sau despre edițiile anterioare pe www.dansuriorientale.ro. Anul acesta festivalul se va desfășura în perioada 9-11 mai 2014!

Sper că v-a plăcut! 
În zilele următoare, îmi doresc să scriu câte ceva despre coregrafia la care lucrez momentan :) Să vedem ce iese și cum o să vi se pară! O săptămână ușoară în continuare! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu